Surdej | Mad

Ingredienser

Tilberedning

  1. Tag en beholder med låg som kan rumme et par liter. Sørg for at det er helt rent, evt. skold det.

  2. Hæld nu ca. 3 dl vand og 3 dl 00 mel i og pisk det sammen.

  3. Lad glasset stå ude og giv det mad og vand dagligt. En god spiseske mel og en sjat vand hver dag og så en pisketur, så der kommer luft til bunden af glasset og det ikke begynder at rådne dernede.

  4. Efter 4-5 dage skulle surdejen gerne duft af øl og boble lidt når du har fodret den.

  5. Hvis du ved, du ikke skal bruge surdejen en rum tid, put den da i køleskab efter en fodring, så kan den ligge i dvale i op til 14 dage. Når du vil vække den igen, giver du den et godt stort måltid og efter et døgns tid bøt den være der.

  6. Begynder surdejen at lugte, skal den ud.

  7. Begynder surdejen at lugte af mælkesyre (yoghurt) eller eddike, hælder du lidt over halvdelen ud og spæder op til det oprindelige niveau med vand og mel, så burde surbalancen rette sig ind igen.

  8. TIP: Vil du snyde dig til surdejssmagen (Du kan ikke snyde dig til effekten af enzymerne) så tilsæt din dej lidt æbleddikke, bare en spsk. giver brødet en fin syrlig smag, og du vil kunne narre de fleste.